Educație Financiară: Cum să îmi concep bugetul personal?

Cum să îmi concep un buget personal?

Dar mai întâi, ce este un buget? Pe scurt, bugetul este un plan de cheltuire a banilor. 

De ce este necesară alcătuirea unui buget?

În general, avem tendința de a depăși cu cheltuielile sumele încasate, inddiferent de mărimea venitului. Acest tip de comportament duce la apariția împrumuturilor pentru a acoperi diferențele dintre încasări și ieșiri. În timp, aceste împrumuturi pot genera o spirală descendentă și incapacitatea de a le acoperi. 

Alcătuirea unui buget îți oferă o hartă a teritoriului financiar pe care te vei deplasa în luna următoare/anul următor, cu sumele încasate din venituri, și îți va permite să trăiești o viață planificată. Planificarea cheltuielior proporțional cu veniturile tale reale îți dă posibilitatea să îți asumi angajamente financiare adecvate. Vei fi ferit astfel de capcana comparației cu vecinii/colegii/rudeniile și de tentația de a concura cu alții când vine vorba de vacanțe, mașini, case, proprietăți și altele.

Bugetarea vizează prioritizarea și acoperirea nevoilor fundamentale, ieșirea din datorii, economisirea și generozitatea. 

Alcătuirea unui buget presupune parcurgerea următoarelor etape: 

  1. Analiza situației curente: cunoașterea veniturilor și cheltuielilor. Începe cu păstrarea unei evidențe lunare a banilor cheltuiți, așa încât să ști cu cât depășesc cheltuielile tale nivelul veniturilor. Tot aici este important să înveți să faci diferența dintre nevoi și dorințe, așa încât atunci când îți construiești bugetul să prioritizezi nevoile fundamentale și să pui împlinirea dorințelor pe locul potrivit. 
  2. Stabilește-ți unde vrei să ajungi, întrucât soluția bugetară aleasă va depinde de țel. Dacă cheltuielile sunt mai mari decât veniturile, există doar două variante viabile: fie mărirea veniturilor, fie micșorarea cheltuielilor. Prima variantă vine la pachet cu riscul ca atunci când cresc veniturile să ne creștem și cheltuielile. 
  3. Nu renunța! Continuă cu evidența lunară a cheltuielilor și cu ajustarea categoriilor bugetului la nevoile tale.