Educație Financiară: Despre economisire
Cum să economisesc când abia îmi ajung banii până la următorul salariu? De ce să mai economisesc când inflația e mare și puterea de cumpărare este atât de fluctuantă?
Economisirea este opusul datoriei. Ea presupune acumularea de resurse financiare pentru viitor, în timp ce îndatorarea pleacă de la premisa „magică” precum că mâine va fi mai bine decât azi.
Câteva sugestii pentru o economisire eficientă:
- Plătește-te mai întâi pe tine! Primul pas presupune ca în ziua de salariu să pui deoparte sumele destinate economisirii.
- Pune deoparte, după posibilități, între 10 și 20% din venitul tău. Ți se va părea greu la început, însă cu timpul vei reuși.
- Decide unde vei depune acei bani, așa încât să nu ai acces ușor la ei.
- Poți decide să împarți suma pusă deoparte în economii pe termen scurt și economii pe termen lung.
Economiile pe termen scurt sunt acele sume ușor accesibile, de tipul conturilor la diverse instituții financiare (bănci, CAR, etc.) sau în societăți de investiții. Scopul lor este acumularea de fonduri pentru achiziționarea în viitor a unor aparate, unelte, sau pentru reparații/îmbunătățiri ale locuinței, constituirea unui avans în vederea achiziționării unei locuințe, etc. De asemenea pot servi pentru acoperirea unor urgențe financiare: pierderea locului de muncă, îmbolnăviri/accidente. Pentru această situație, se recomandă economisirea unei sume echivalente cu 6 salarii lunare.
Economiile pe termen lung se fac în vederea acumulării de fonduri pentru pensie, pentru cheltuielile de facultate ale copiilor sau pentru lăsarea unei moșteniri. Cu excepția unor situații urgente grave, aceste fonduri nu trebuie folosite în nici un alt scop decât cel stabilit inițial.
Dobânda la dobândă. Se spune că Baronul Rotschild, unul dintre cei mai bogați bancheri care au existat, a fost întrebat odată dacă poate enumera cele Șapte Minuni ale Lumii. Răspunsul său i-a surprins pe toți cei de față: Nu, dar vă pot spune care este ce-a de-a opta minune a lumii – dobânda la dobândă.
Poți face ca banii să lucreze în favoarea ta folosind înțelepciunea din spatele dobânzii la dobândă.
Avantajul adus de dobânda compusă depinde de trei variabile: suma economisită, dobânda și perioada.
Suma economisită este acea sumă, stabilită de noi în funcție de venit, costurile vieții, nivelul creditelor și alți factori.
Rata dobânzii depinde de genul de depozit pe care îl facem.
Timpul este un factor asupra căruia nu avem control, dar cu cât durata de economisire este mai mare cu atât avantajele dobânzii compuse sunt mai mari.
Produsele financiare de economisire oferite de CAR Activ au dobânzi foarte avantajoase, folosesc acest mecanism de dobândă la dobânda, sunt sigure, iar dobânzile lor nu sunt impozabile.