Educație Financiară: Cum îmi micșorez împrumuturile

În viața cotidiană li se întâmplă multor oameni să nu își cunoască nici nivelul real al veniturilor, nici pe cel al cheltuielilor, să cheltuie mai mult decât încasează și să apeleze la împrumuturi pentru a acoperi diferența. Împrumuturile sunt însoțite, în general, de dobândă, care reprezintă o cheltuială în plus asumată.  Orice sumă de bani datorată cuiva persoană fizică sau entitate financiară, se numește împrumut sau credit. Există câteva tipuri de credite:

  • Credite de nevoi personale,
  • credite imobiliare
  • credite pentru dezvolatrea afacerilor
  • alte forme de împrumuturi de la rudenii, sau prieteni.

Cum scap de împrumuturi sau de datorii?

Există două variante:

  1. Suplimentarea veniturilor fie prin asumarea în plus a unui serviciu de jumătate de normă, realizarea de proiecte suplimentare care să genereze venituri. Această variantă presupune riscul de a sacrifica relațiile din familie de dragul veniturilor suplimentare.
  2. Reducerea cheltuielilor. Prin bugetarea atentă, este posibil să eliminăm cheltuieli care nu sunt strict necesare, care sunt mai degrabă legate de doirințe, nu de nevoi. Cheltuielile pentru nevoi sunt fundamentale, aici fiind cuprinse plata ratei/chiriei locuinței, alimentație, facturi la utilități, ș.a.

Ambele variante presupun crearea unui buget scris și luarea deciziei (și implementarea ei strictă) de a folosi fondurile rezultate din aplicarea măsurii alese pentru plata datoriilor. 

  1. Fă o listă cu toate posesiunile tale: locuință, mașină, mobilier, aparate electrocasnice, etc. Hotărăște pe care dintre acestea le-ai putea valorifica pentru a achita din datorii. 
  2. Alcătuiește o listă cu împrumuturile. Trebuie să ai o imagine reală a stării tale financiare curente. Pune și dobânzile aferente fiecărui împrumut. Aceasta te va ajuta să decizi ordinea în care vei lichida datoriile. 
  3. Stabilește un calendar de lichidare a împrumutuilor. Planificarea este cheia succesului. Hotărăște tot aici ordinea de achitare a datoriilor. Această decizie este influențată de doi factori: Mărimea datoriei și rata dobânzii.
  4. Una dintre strategiile cele mai de succes este Strategia denumită “Bulgărele de zăpadă” care presupune începerea achitării celor mai mici împrumuturi. Aceasta te va încuraja și totodată va elibera fonduri pentru a achita următoarele datorii. Privind la rata dobânzii aferentă fiecărui împrumut, începe prin a plăti creditul care a re dobânda cea mai mare, iar apoi celelelate credite.
  5. Nu mai contracta alte datorii, și renunță la folosirea cardurilor de credit. 
  6. Învață să trăiești mulțumit cu ceea ce ai
  7. Ia în considerare o schimbare radicală a stilului de viață. Ai putea avea o viață la fel de bună chiar dacă ai locui într-o casă mai mică, sau ai conduce o mașină care nu e tocmai nouă, dacă nu ai fi la curent cu ultimul trend din modă sau dacă ai alege să mergi într-un concediu modest. 
  8. Ia în considerare participarea la un curs detaliat de finanțe personale. 

Nu renunța! Mai ales dacă ai eșuat, ridică-te din nou și nu lăsa să moară visul adevăratei libertăți financiare, o viață fără datorii.